GELE STIKSELS EEN MERK?

Een ruige stoere schoen met gele stiksels, dat kan alleen maar een Dr. Martens schoen zijn! Het gele stiksel rond de zool van de schoen is een beschermd merk. Aanleiding om eens kort in te gaan op een vraag die we vaak te horen krijgen: Wat is een merk? En wat is dat niet?

WAT IS EEN MERK?

Een merk is een teken dat de waren of diensten van de ene onderneming kan onderscheiden van de andere. Dit is een lastig begrip met vele juridische facetten, die te ver voeren om in deze blog op in te gaan. Simpel gesteld moet een merk aan twee vereisten voldoen. Ten eerste moet het merk grafisch weer te geven zijn, wat over het algemeen niet veel meer betekent dat het merk te vatten moet zijn in een plaatje. Ten tweede moet het merk onderscheidend vermogen bezitten in relatie tot de waren of diensten waarvoor het merk gebruikt gaat worden.

GRAFISCHE WEERGAVE VAN EEN MERK

Hoe kan een geel stiksel als merk fungeren? De grafische weergave vormt geen obstakel voor het registreren van de gele stiksels, en het merk zal er als volgt uit komen te zien.

Dr Martens - Merkenbureau Den Herder

BRON: Benelux bureau voor de intellectuele eigendom

ONDERSCHEIDEND VERMOGEN VAN EEN MERK

Het onderscheidend vermogen is interessantere vraag. Kan alleen al het stiksel rond de rand van een schoen dienen als merk en daarmee gemonopoliseerd worden? Rechtbank Den Haag oordeelde dat dit het geval is. De schoenen van Dr. Martens zijn zo bekend, en het gele stiksel dat contrasteert aan de rand van de schoen is zo herkenbaar, dat die gele stiksels op zichzelf kunnen dienen als een merk. Iedereen die de stiksels rond een stoere leren schoen ziet zal gelijk denken aan de Dr. Martens schoen of denken dat de schoen er een van Dr. Martens is.

TOT SLOT

Wat is een merk? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Zolang het teken grafisch weergegeven kan worden en de herkomst van de producten of diensten aan kan wijzen lijkt het al snel als merk te kunnen fungeren. In een komende blog zullen we verder ingaan op lastige merken zoals positiemerken en kleurencombinatie merken.

Een op maat gesneden oplossing nodig?