BENELUX MERKREGISTRATIE BLOKKERT EUROPEES MERK

De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s, genoemd naar de dochter van de oprichter, wilde jaren geleden de oversteek maken naar Nederland, maar kon geen vestigingen openen in de Benelux.

MERHOUDER HEEFT MONOPOLIE

De keten werd geblokkeerd door de houder van het in 1995 gedeponeerde Benelux merk Wendy’s voor kortgezegd het uitbaten van een snackbar en snackproducten. Ook deze naam was afkomstig van de dochter van de oprichter.

Een jarenlange juridische procedure volgde. De rechtbank in Middelburg bepaalde in 2000 dat de houder van het Beneluxmerk Wendy’s de oudste rechten had en dit werd later door het gerechtshof in Den Haag bevestigd.

De aanvraag voor de Europese merknaam Wendy’s van 29 maart 2013 door Quality Is Our Recipe, LLC, is vanaf die tijd in een oppositieprocedure verwikkeld.

GEBRUIKSPLICHT VAN EEN MERK

Als een merk niet wordt gebruikt voor de waren of diensten waarvoor het is ingeschreven binnen 5 jaar na de registratie datum kan het verval van dat merk worden ingeroepen.

De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s dacht hiermee de oplossing in de juridische strijd te hebben gevonden.

HET VASTLEGGEN VAN EEN MERK LOONT

In een procedure oordeelde de rechtbank Zeeland- West-Brabant al eerder dat snackbar Wendy’s haar merk normaal had gebruikt en in hoger beroep oordeelde ook het hof dat het merk normaal is gebruikt.

Dit bleek onder andere uit de zichtbaarheid van het logo op de gevel, verpakkingsmateriaal; en kassabonnen. Daarnaast werd en wordt het merk ook gebruikt voor sponsoractiviteiten en is het te zien op bedrijfskleding.

De doorhaling van het Benelux merk Wendy’s gaat niet door.

Het hof concludeerde dat de snackbar uit Goes de merknaam mag behouden.

Een op maat gesneden oplossing nodig?